Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κωνσταντίνος Κάτσενος

Άρθρα για τον Ασθενή

Αποποίηση ευθυνών
Το υλικό σε αυτή την ενότητα είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί υποκατάστατο της ιατρικής συμβουλής. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Η βαρηκοΐα είναι μια σοβαρή πάθηση που δυσχεραίνει την επικοινωνία του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ανασφάλεια και να μειώνει ανθρώπινες σχέσεις και δραστηριότητες. Ανάλογα με τον βαθμό και την ηλικία εμφάνισής της προκαλεί - εκτός από τις αντίστοιχες διαταραχές του λόγου -  οικογενειακά, κοινωνικά, επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά και ποικίλα άλλα προβλήματα που μειώνουν δραματικά την ποιότητα ζωής των βαρήκοων ατόμων.
  Η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών
Δευτέρα, 19 Δεκέμβριος 2011 11:21

Αιφνίδια ή οξεία πτώση της ακοής

Στην οξεία απώλεια της ακοής προκαλείται μεγάλου βαθμού νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, που μπορεί να φτάσει τα όρια της κώφωσης,  συνήθως μονόπλευρα, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν εμβοές και ίλιγγος.
Παρασκευή, 25 Νοέμβριος 2011 14:03

Κυψελίδα και καθαρισμός των αυτιών

Το κερί των αυτιών είναι φυσιολογικό. Η παραγωγή του στον ακουστικό πόρο είναι φυσιολογική και υγιής διαδικασία. Μερικοί άνθρωποι καθόλη τη διάρκεια ή σε κάποια διαστήματα της ζωής τους παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό είναι επίσης φυσιολογικό.
Τετάρτη, 16 Νοέμβριος 2011 12:25

Θόρυβος και επιπτώσεις στην υγεία

  Οι σημαντικότερες επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία του γενικού πληθυσμού είναι η απώλεια ακοής, η παρεμπόδιση συνομιλίας και επικοινωνίας, οι επιπτώσεις στον ύπνο, οι επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και την ψυχολογία, οι επιπτώσεις στην κοινωνική συμπεριφορά, την απόδοση, την παραγωγικότητα κλπ. Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά του θορύβου (ένταση, συχνότητα), και τον χρόνο της έκθεσης στον συγκεκριμένο θόρυβο.
Τετάρτη, 16 Νοέμβριος 2011 10:49

Βράγχος φωνής

Κάθε αλλαγή της φώνησης περιγράφεται με τον γενικό όρο βράγχος φωνής. Οφείλεται συνήθως σε παθολογικές καταστάσεις που αφορούν το λάρυγγα ή τα νεύρα που τον νευρώνουν.
Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2011 19:07

Παιδική Βαρηκοΐα

Για να αποκτήσει ένα παιδί ομιλία πρέπει πρώτα να ακούει. Διάφοροι κληρονομικοί, συγγενείς και επίκτητοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες και να εκδηλωθεί βαρηκοΐα κατά την βρεφική ή νεογνική ηλικία.
Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2011 13:43

Οξεία Λαρυγγίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή του λάρυγγα που μπορεί να αφορά μόνο το λάρυγγα ή να εμφανίζεται σα μέρος μιας γενικής φλεγμονώδους κατάστασης που αφορά όλη την αναπνευστική οδό.
Σελίδα 1 από 2