Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κωνσταντίνος Κάτσενος

Κωνσταντίνος Κάτσενος

Κωνσταντίνος Κάτσενος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κου Νοσοκομείου Armand-Trousseau στο Παρίσι.

Εμβοές

Εμβοές είναι ο συνήθης ιατρικός όρος που περιγράφει το θόρυβο που ακούνε κάποιοι ασθενείς σε ένα ή και στα δύο αυτιά τους. Οι εμβοές γίνονται συνήθως αντιληπτές σε ήσυχο περιβάλλον, γιατί οι θόρυβοι του περιβάλλοντος τις καλύπτουν.

Οι εμβοές μπορεί να είναι περιοδικές ή συνεχόμενες, καθώς και να αφορούν όλο το εύρος των συχνοτήτων. Πολλές φορές μέχρι να αντιληφτούν οι ασθενείς ότι αφορά την ακοή τους ψάχνουν μέσα στο σπίτι να βρούνε πιθανές πηγές που μπορεί να παράγουν το θόρυβο που ακούνε, ενώ άλλοι νομίζουν ότι έχουν κάποιο όγκο στον εγκέφαλο.

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν μεταβολή των εμβοών μετά από έντονη δραστηριότητα ή μετά από την κατανάλωση καφέ, κρασιού ή άλλων οινοπνευματωδών.

Τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από εμβοές όπως και οι ενήλικες.

Κατά την πρώτη προσβολή υπάρχει έντονη ανησυχία του ασθενούς

Οι εμβοές συνδέονται συχνά με απώλεια ακοής. Από φάρμακα ή έκθεση σε θόρυβο,  είναι δυνατό να προσβληθεί ο κοχλίας και να επηρεαστεί η ακοή μας. Αυτή η βαρηκοΐα γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή ως εμβοές γι’ αυτό πάντα χρειάζεται να γίνεται έλεγχος της ακοής.

Παθήσεις του έσω ους όπως το σύνδρομο Menière σχετίζεται με εμβοές, το βύσμα κυψελίδας, η πρεσβυακουσία, η χρόνια ωτίτιδα , η ωτοσκλήρυνση, αυτοάνοσα νοσήματα καθώς και τα ακουστικά νευρινώματα.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος σας μετά την απαραίτητη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση μπορεί να σας ζητήσει  επιπλέον αιματολογικές ή ακτινολογικές εξετάσεις. Στην περίπτωση που θα χρειαστεί μαγνητική τομογραφία θα πρέπει να φοράει ωτοασπίδες εξαιτίας του θορύβου που μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση των εμβοών.

Χρήσιμες συμβουλές:

  • Αποφυγή έκθεσης σε έντονο θόρυβο
  • Αποφυγή λήψης ερεθιστικών ουσιών, καφεΐνης ή νικοτίνης
  • Αποφυγή ακετυλοσαλικυλικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών
Τεχνικές ηχοκάλυψης στο σπίτι ή στο γραφείο

Additional Info

  • Αποποίηση ευθυνών: Το υλικό στην ιστοσελίδα είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί υποκατάστατο της ιατρικής συμβουλής. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.
Last modified on Τετάρτη, 09 Νοέμβριος 2011 15:41