Σφάλμα

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κου Νοσοκομείου Armand-Trousseau στο Παρίσι.

Αιφνίδια ή οξεία πτώση της ακοής

Στην οξεία απώλεια της ακοής προκαλείται μεγάλου βαθμού νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, που μπορεί να φτάσει τα όρια της κώφωσης,  συνήθως μονόπλευρα, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν εμβοές και ίλιγγος.

 

Η βλάβη εντοπίζεται συνήθως στον κοχλία ενώ το ακριβές αίτιο της νόσου δεν είναι πλήρως γνωστό. Η ιογενής αιτιολογία της νόσου θεωρείται σήμερα πιθανή (πολλοί ασθενείς αναφέρουν πρόσφατο ιστορικό λοίμωξης των ανώτερων αναπνευστικών οδών), καθώς και αγγειακά αίτια ή  ρήξη μεμβρανών του κοχλία ή τέλος κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Είναι απαραίτητη η άμεση εξέταση του ασθενούς από το θεράποντα ωτορινολαρυγγολόγο του  για διερεύνηση και αντιμετώπιση της νόσου. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει τη θεραπεία τόσο καλύτερα αποτελέσματα αναμένονται για μερική ή πλήρη αποκατάσταση της νόσου.

Στους μισούς ασθενείς η ακοή αποκαθίσταται πλήρως μέσα σε 4-6 εβδομάδες , ενώ στο ¼ περίπου των ασθενών δεν εμφανίζεται καμιά βελτίωση.

 

Additional Info

  • Αποποίηση ευθυνών: Το υλικό στην ιστοσελίδα είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί υποκατάστατο της ιατρικής συμβουλής. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.
back to top