Άρθρα για τον Ασθενή

katsenos

Κωνσταντίνος Κάτσενος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κου Νοσοκομείου Armand-Trousseau στο Παρίσι.

Ώρες Λειτουργίας

Καθημερινά με ραντεβού 

Στοιχεία Επικοινωνίας :

Διεύθυνση: Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος) 45332 Ιωάννινα

Τηλέφωνο/ Fax : 26510 30006

Κινητό : 6944 474555

Email: [email protected]

Ακουστικά Βοηθήματα – Ακουστικά Βαρηκοΐας

Η βαρηκοΐα είναι μια σοβαρή πάθηση που δυσχεραίνει την επικοινωνία του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ανασφάλεια και να μειώνει ανθρώπινες σχέσεις και δραστηριότητες. Ανάλογα με τον βαθμό και την ηλικία εμφάνισής της προκαλεί – εκτός από τις αντίστοιχες διαταραχές του λόγου -  οικογενειακά, κοινωνικά, επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά και ποικίλα άλλα προβλήματα που μειώνουν δραματικά την ποιότητα ζωής των βαρήκοων ατόμων.

Η βαρηκοΐα θεωρείται η τρίτη σε συχνότητα χρόνια πάθηση, ενώ μία στις τέσσερις οικογένειες έχει ένα ή περισσότερα βαρήκοα άτομα. Το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως παρουσιάζει ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα ακοής ποικίλης αιτιολογίας. Κανείς όμως δεν γνωρίζει ακριβώς τον αριθμό των βαρήκοων, που αυξάνει συνεχώς  λόγω της ηχορύπανσης και της γήρανσης του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως ο αριθμός των βαρήκοων, με βαρηκοΐα πάνω από 25dB, έφτασε το 2005 τα 560 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 70 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Υπολογίζεται επίσης σύμφωνα με προβλέψεις του Βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας Ακοής, ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 2015 τα 700 εκατομμύρια εκ των οποίων 90 εκατομμύρια στην Ευρώπη, και το 2025 θα φτάσει τα 900 εκατομμύρια. Ο αριθμός των βαρήκοων το 1994 ήταν 440 εκατομμύρια, παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση 120 εκατομμυρίων σε μια δεκαετία.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία αλλά σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα οι βαρήκοοι υπολογίζονται στις 900.000 άτομα περίπου, εκ των οποίων 60.000 – 80.000 είναι παιδιά ηλικίας 0-18 ετών. Για ένα ποσοστό από αυτούς 74% περίπου, το ακουστικό αποτελεί την μοναδική λύση αποκατάστασής τους.

Το ακουστικό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τεχνολογικό επίτευμα που επεμβαίνει σε οποιαδήποτε μορφή βαρηκοΐας και προσπαθεί να επαναφέρει την ακοή σε όσο το δυνατον πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Η εξέλιξη τους τεχνολογικά υπήρξε ραγδαία. Πλέον όταν αναφερόμαστε σε ακουστικά βαρηκοΐας εννοούμε υποχρεωτικά τα ψηφιακά ακουστικά.

Στην ψηφιακή τεχνολογία η επεξεργασία και η ενίσχυση γίνονται αυτόματα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (δέκατα του δευτερολέπτου) με την χρήση ψηφιακών κυκλωμάτων που ονομάζονται μικροϋπολογιστές (microprocessors).

ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ;

Τα ψηφιακά ακουστικά έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των αναλογικών  και προσφέρουν πολλές δυνατότητες στην εφαρμογή και χρήση τους.

·Πολύ υψηλή ποιότητα και πιστότητα ήχου και φωνής χωρίς παραμόρφωση και παράσιτα.

·Άριστη διακριτική ικανότητα με αυτόματο διαχωρισμό της ομιλίας από τον θόρυβο του περιβάλλοντος.

·Φυσικό, ευχάριστο και ξεκούραστο ήχο.

·Αυτόματη ρύθμιση της έντασης του ήχου (gain).

·Πλήρη και άμεση εντόπιση κατευθυντικότητας του ήχου και της ηχητικής πηγής.

·Συνεχή και αυτόματη περιβαλλοντική προσαρμογή.

·Μείωση του ενοχλητικού φαινομένου της ηχητικής ανάδρασης (feedback).

·Επακριβής προσδιορισμός παραμέτρων λειτουργίας (Φάσμα συχνοτήτων, ένταση και πίεση ήχου, φίλτρων) σύμφωνα με την ακοολογική εξέταση.

·Χρήση κινητών τηλεφώνων χωρίς παρεμβολές.

·Άριστη αισθητική με πολύ διακριτικό μέγεθος.

·Επιλογές προγραμμάτων για άκουσμα μουσικής και άλλων ηχητικών πηγών.

Η ρύθμιση των ψηφιακών ακουστικών γίνεται με ειδικούς ψηφιακούς προγραμματιστές και με ειδικά προγράμματα Η/Υ.

Βασικά επίσης χαρακτηριστικά λειτουργίας των ψηφιακών ακουστικών  είναι και τα παρακάτω :

·Η σταθεροποίηση ήχου (Sound Stabilizer)

·Το σύστημα αναγνώρισης του λόγου (Speech Intensification System)

·Αυτόματο σύστημα απόρριψης εσωτερικών θορύβων (Automatic FeedbackManager) και

·Το σύστημα διατήρησης της έντασης σε φυσιολογικά επίπεδα και περιορισμός της ηχητικής πίεσης (LoudnessMapping).

Η επιτυχία ή όχι του εκάστοτε ακουστικού βοηθήματος εξαρτάται από τη σωστή επιλογή του ανάλογα με το επίπεδο της βαρηκοΐας του ασθενούς, την ηλικία του αλλά και  την κοινωνική του ζωή . Ψηφιακό ακουστικό από ψηφιακό ακουστικό διαφέρει ενώ η πιστότητα του ήχου έγκειται τόσο στην ανάλυση που προσφέρει το ίδιο το ακουστικό όσο και στην ρύθμιση του από τον κατάλληλο πιστοποιημένο ακοοπροθετιστή.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται χρήση ακουστικών βοηθημάτων όχι μόνο για την καταπολέμηση της βαρηκοΐας αλλά και για την αποτελεσματική καταπολέμηση των εμβοών. Η χρήση του κατάλληλου για εμβοές ακουστικού μπορεί να τις ελλατώσει από 80% ελάχιστα μέχρι και να τις εξαλείψει πλήρως.

Τέλος κάτι που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα των ατόμων που κάνουν χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας είναι και το μέγεθος τους. Η κατηγορίες ακουστικών ανάλογα με το μέγεθος είναι οι εξής:

  • Οπισθωτιαία (Β.Τ.Ε.) που εφαρμόζονται πίσω από το αυτί και συνδέονται με το κατάλληλο εκμαγείο.
  • Ενδωτιαία (Ι.Τ.Ε.) που εφαρμόζονται στον ακουστικό πόρο και μικρό μέρος τους καλύπτει και τον εξωτερικό πόρο
  • Ενδοκαναλικά -Αθέατα (C.I.C.) που είναι μικρότερα σε μέγεθος και εφαρμόζονται μέσα στον ακουστικό πόρο.

Να διευκρινήσουμε οτι η διαφορά τους βρίσκεται μόνο στο αισθητικό αποτέλεσμα και όχι στο ακουστικό αφού ότι και να επιλέξουμε αν η ρύθμιση του είναι η κατάλληλη, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, για όποιο και απο τα τρία να επιλέξουμε. Επίσης η επιλογή του ακουστικού εξαρτάται και από το επίπεδο της βαρηκοΐας του ασθενούς μια που υπολειμματικού τύπου βαρηκοΐες καλύπτονται μόνο απο τα οπισθωτιαία και ενδωτιαία ακουστικά και όχι από τα ενδοκαναλικά.