Άρθρα για τον Ασθενή

katsenos

Κωνσταντίνος Κάτσενος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κου Νοσοκομείου Armand-Trousseau στο Παρίσι.

Ώρες Λειτουργίας

Καθημερινά με ραντεβού 

Στοιχεία Επικοινωνίας :

Διεύθυνση: Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος) 45332 Ιωάννινα

Τηλέφωνο/ Fax : 26510 30006

Κινητό : 6944 474555

Email: [email protected]

Κυψελίδα και καθαρισμός των αυτιών

Το κερί των αυτιών είναι φυσιολογικό. Η παραγωγή του στον ακουστικό πόρο είναι φυσιολογική και υγιής διαδικασία. Μερικοί άνθρωποι καθόλη τη διάρκεια ή σε κάποια διαστήματα της ζωής τους παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό είναι επίσης φυσιολογικό.

Η κυψελίδα παράγεται από κυψελιδοποιούς αδένες του ακουστικού πόρου και η παρουσία της είναι  προστατευτική. Το δέρμα του ακουστικού πόρου έχει τη μοναδική ιδιότητα της μετανάστευσης του επιθηλίου προς τα έξω. Η μετανάστευση αυτή αρχίζει από το τύμπανο και προχωρά προς τα έξω. Στο γεγονός αυτό οφείλεται ο αυτοκαθαρισμός των αυτιών.

Το έκκριμα αυτό η κυψέλη εμποδίζει την είσοδο ξένων ουσιών στον έξω ακουστικό πόρο. Έχει επίσης ανοσοποιητική προστατευτική λειτουργία, βακτηριοστατική και αντιμυκητιασική.

Σε συσσώρευσή της μόνο σχηματίζει βύσμα κυψελίδος που αποφράσσει τον έξω ακουστικό πόρο προκαλώντας βαρηκοΐα και εμβοές.

Δεν χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό αυτιών μπατονέτες γιατί υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι.

  • Η μπατονέτα μπορεί να σπρώξει το κερί του αυτιού (κυψελίδα) στο εσωτερικό και να συσσωρευτεί εκεί με αποτέλεσμα να εξασθενεί η ακοή και να προκαλείται πόνος.
  • Ξηραίνει το δέρμα στον ακουστικό πόρο, προκαλώντας κνησμό.
  • Μπορεί να προκληθεί τραυματισμός, όπως διάτρηση, ρήξη, ακόμη και κώφωση.

Έτσι καθαρίζουμε τα αυτιά μας μετά το μπάνιο μόνο με την πετσέτα στην είσοδο του ακουστικού πόρου. Δείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο όταν διαπιστώνετε μείωση της ακοής ή ενόχληση στον ακουστικό πόρο. Αν χρειάζεται καθαρισμός και αφαίρεση του βύσματος θα γίνει με αναρρόφηση κάτω από τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου.  Το ξέπλυμα του αυτιού με νερό πρέπει να αποφεύγεται αν δεν έχουμε προηγουμένως ελέγξει την ακεραιότητα της τυμπανικής μεμβράνης ή διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει φλεγμονή, αλλιώς ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μεγάλος.